Pentru a contribui la dezvoltarea intelectuala a copilului tau, precum si pentru a-i dezvolta creativitatea, trebuie sa ii achizitionezi jucarii inteligente ori sa-i propui jocuri care sa-l ajute sa se descopere si sa invete lucruri noi.
Creativitatea copilului se manifesta la maxim in intervalul de varsta 1-2 ani si 5-6 ani.
Cele mai bune jocuri favorabile stimularii creativitatii
Incurajeaza-l sa deseneze, sa foloseasca creioanele
Inca din primul an de viata, arata-i puiului tau ca manutele lui pot crea ceva, daca stiu sa miste un creion pe o hartie. Pastreaza primele incercari si, in cateva luni, vei observa evolutia.
Pictura
Dupa varsta de 2 ani, poti incepe deja sa pictezi impreuna cu copilul tau. Pentru inceput, picteaza-i manuta cu acuarele si arata-i ce se intampla daca o lipeste pe o foaie. Va fi foarte incantat sa vada o manuta exact ca a lui, imprimata pe hartie. Apoi, invata-l sa foloseasca pensula si acuarelele, chiar daca iti va face foarte mare mizerie.
Jocul "micul povestitor"
Spune-i sau citeste-i micutului tau in fiecare seara cate o poveste. Dupa ce ai terminat de citit sau de interpretat, pune-i intrebari din acea istorioara ori roaga-l sa-ti povesteasca si tie acea poveste ori altceva. Acest joc ii va stimula imaginatia si il va ajuta sa-si imbogateasca vocabularul.
Jocul culorilor
In casa ori plimbandu-te impreuna cu copilul pe strada, invata-l culorile, apoi jucati-va jocul culorilor, numind obiecte din jurul vostru si spunand ce culoare are fiecare obiect. Acest joc ii va dezvolta creativitatea, abilitatile senzoriale.
Jocul numerelor
Intreprindeti impreuna diverse activitati: numara-i degetelele; numarati impreuna cate creioane colorate aveti; canta-i cantece cu numaratoare de la 1 la 10 etc.
Invata-l formele geometrice, fie desenandu-i-le pe o hartie, fie aratandu-i-le intr-o carte. Apoi cautati in jurul vostru obiecte, numindu-le si spunand ce forma au.
Tu si copilul sunteti, pe rand: mame, tati, printi, printese, doctori, politisti, pompieri, constructori, vanzatori, sefi. Daca initial cel mic se joaca dupa regulile impuse de tine, ulterior el vine cu propriile reguli si idei. Prin acest joc, copilul inventeaza ori creeaza situatii si conversatii si isi imbogateste vocabularul.
Jocul "rece-cald"
Ascunde o jucarie, apoi pune-l pe micut sa o caute, oferindu-i indicii, incurajandu-l si aratandu-i ca ai incredere ca el va gasi acel obiect. O atitudine pozitiva il va face pe copil sa capete incredere in fortele proprii si sa gandeasca unde ar putea fi ascunsa acea jucarie.
Jocul "alfabetul"
Ia fiecare litera din alfabet, in ordine, si spune un nume ori un cuvant cu acea litera, urmand ca si copilul sa faca acelasi lucru ulterior. Cel care nu stie un nume ori un cuvant cu litera respectiva, pierde. Vei constata cu uimire ca numele personajelor din povestile copilariei acopera aproape tot alfabetul!
Jocurile de modelaj
Incurajeaza-l pe copil sa-si foloseasca mainile pentru a crea forme, pentru a combina culori, jucandu-va impreuna cu plastelina, dupa varsta de 2-3 ani. Pentru copiii mai mari, poti folosi si lutul, care este un bun material de modelat si din care copilul tau poate realiza adevarate opera de arta.
Teatrul de papusi
Improvizeaza o scena si spune-i copilului o poveste folosind papusi ori jucarii de plus, drept personaje. Dupa ce i-ai aratat cum se face, realizati impreuna un spectacol ori incurajati-l sa creeze propria sceneta alaturi de frati sau surori ori impreuna cu prietenii.
Micul artist
Incurajeaza-l sa cante cantecelul pe care tocmai l-a invatat ori sa-ti recite o poezie. Apreciaza-l si lauda-l, rugandu-l sa repete cantecul ori poemul pentru a-l invata si tu.
In pasi de dans
Danseaza impreuna cu partenerul sau partenera in fata copilului si invita-l sa danseze alturi de voi. Ascultati muzica buna impreuna si traiti o experienta de neuitat.
Invata-l pe cel mic sa-si foloseasca imaginatia si sa construiasca o lume frumoasa, colorata, perfecta pentru voi. Imbinarea pieselor de tip lego dezvolta abilitati motrice, iar combinarea culorilor pentru a crea un anumit joc dezvolta abilitati senzoriale. Puteti construi casute, castele, gradini, avioane, vapoare si va puteti juca impreuna de-a printesele, de-a animalele, de-a luptatorii etc.
Combinarea si recombinare pieselor pentru a descoperi anumite imagini, il va face pe copilul tau sa vizualizeze ori sa-si imagineze povestea. Pentru inceput foloseste puzzle-uri cu piese putine, apoi cu piese din ce in ce mai multe, in functie de varsta.
Jocurile cu cuburi si jocuri de tip domino
Sunt jocuri care stimuleaza creativitatea copilului, dezvolta abilitatile motrice si senzoriale. Cel mic invata sa construiasca o lume conturata si afla ca tot ce este facut de mana omului poate fi daramat, distrus.
Acestea sunt numai cateva exemple de jocuri ori jucarii destinate dezvoltarii creativitatii si inteligentei copilului. Nu uita ca, daca doar ii oferi copilului tau tot multe jucarii ori il lasi sa petreaca timp in fata calculatorului ori a televizorului, asta nu inseamna ca faci ceva pentru dezvoltarea sa psiho-intelectuala.
Experienta jocului impreuna cu copilul ii ofera acestuia increderea ca esti un parinte iubitor, un parinte bun si nu in ultimul rand, un parinte inteligent. Timpul petrecut activ cu copilul tau isi va pune, cu siguranta, amprenta pozitiva asupra dezvoltarii lui ulterioare.
Foto: www.freepik.com